VERWARMEN MET EEN WARMTEPOMP

Er is veel zin en onzin te vinden over het wel en wee van de warmtepomp. Hieronder probeert Estia Warmtepompen u zo goed mogelijk uit te leggen hoe het werkt en welke soorten warmtepomp er zijn. En ook niet onbelangrijk, past een warmtepomp in uw woonsituatie?

De warmtepomp als vervanging voor de CV-ketel

Estia-Toshiba-Warmtepompen

Met een warmtepomp kunt u uw woning behaaglijk warm krijgen en eventueel ook warm tapwater laten stromen. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Warmtepompen kunnen eventueel ook koelen, dat is dus een ‘All-Season’ oplossing!

Die warmte moet een warmtepomp wel kwijt kunnen. Ideaal is de situatie met vloerverwarming. Met traditionele radiatoren kan een warmtepomp niet goed samenwerken. Die combinatie zal Estia warmtepompen van de Dijk’s Groep dan ook nooit uitvoeren!

DE OMGEKEERDE KOELKAST

De eenvoudigste manier om de werking van een warmtepomp uit te leggen is de vergelijking met uw koelkast.

‘Een koelkast haalt warmte uit de binnenruimte en geeft die buiten de kast af… een warmtepomp haalt buiten warmte op en geeft die in uw woning af!’

De warmtepomp in vergelijk met de koelkast

Estia-Toshiba-WarmtepompenUw koelkast onttrekt warmte aan de binnenzijde, dat is de warmte van de producten die u er in legt. Die warmte geeft hij aan de buitenkant weer af… en dat voel je aan de compressor, die is warm!

Een warmtepomp doet het andersom, die haalt de warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater en gaat die binnen afgeven.

Daar zit hem dan ook de grootste hindernis. Om efficient die warmte kwijt te kunnen moet dat ‘afgiftesysteem’ geschikt zijn voor ‘lage-temperatuur-verwarming.

Uw normale radiatoren werken alleen als er loeiheet water door stroomt. Vloerverwarming werkt juist met warm water van een beduidend lagere temperatuur. 

Vandaar ook de insteek van Estia warmtepompen van de Dijk’s Groep. Wij installeren alleen warmptepompen als er vloerverwarming aanwezig is. Andere situaties zijn niet geschikt!

DE SOORTEN WARMTEPOMPEN

Er zijn verschillende soorten en oplossingen als u voor een warmtepomp wilt gaan. Hieronder laten we de meest voorkomende de revue passeren.

De Lucht/Lucht warmtepomp

Dit lijkt het meeste op een normale airconditioning. Met een buitendeel haalt u energie uit de buitenlucht om te verwarmen of geeft u juist warmte af om te koelen. De warmte wordt de ruimte in geblazen. Dit is een voelbare tocht.

De Lucht/Water warmtepomp

U haalt buiten warmte uit de lucht en die geeft de installatie af aan water dat dan door u woning circuleert. Hierbij is ook warm tapwater mogelijk.

De Bodem/Water warmtepomp

Deze oplossing haalt de warmte uit de bodem en daardoor is er een forse investering noodzakelijk om deze bodemwarmte te bereiken.

Dit is bij nieuwbouw vaak beter mogelijk dan bij bestaande woningen.

De Water/Water warmtepomp

De warmte haalt deze installatie uit het grondwater. Daarvoor moet men diep boren en zal nog dieper in de buidel getast moeten worden.

De Hybride warmtepomp

Hierbij haalt de installatie de warmte uit de omgeving maar kan indien nodig terugvallen op de CV-ketel bij extreme koude.

IS DE WARMTEPOMP GOEDKOPER

Wanneer begint die installatie van een Estia warmtepomp nou eigenlijk geld op te leveren. Is die investering wel rendabel. Dat is én blijft een rekensom die voor elke situatie uniek is. We proberen het u uit te leggen.

Is een verwarmen met een Estia warmtepomp uiteindelijk goedkoper?

Estia-Toshiba-WarmtepompenAlles begint natuurlijk met de aanschafprijs van een warmtepomp, en die is ontegenzeggelijk hoger dan die van een traditionele CV-ketel. De voordelen zijn er bij een goede installatie in een goed geïsoleerd huis wel degelijk. En daarvan zijn er enkele die u direct in uw portemonnee voelt en andere die gewoon erg aangenaam zijn.

Allereerst gaat het energiegebruik omlaag. Het gasgebruik zakt enorm, het electriciteitsverbruik zal stijgen… maar per saldo bent u goedkoper uit.

Een aangenaam voordeel is dat de Estia warmtepomp eventueel ook kan koelen. U heeft tevens een airconditioning in huis!

Momenteel is de investering in een Estia warmtepomp interessant door de flinke subsidies die de overheid geeft.

Daarom is de Estia warmtepomp in een gunstige uitgangssituatie zeker rendabel. Maar als u de hele CV installatie moet vervangen door vloerverwarming… dan vergeet het maar.

Elke situatie is anders

 Hoeveel ruimtes wilt u verwarmen, heeft u tapwater nodig, moet u extra isoleren, is uw huidige CV installatie geschikt, is er vloerverwarming, is de installatie gemakkelijk of zijn er veel obstakels. Allemaal factoren die mee wegen in de uiteindelijke investering.

Begin met een goed advies, laat Estia warmtepompen van de Dijk’s Groep uw woonsituatie beoordelen.

En zoals al eerder gezegd, als u een traditionele CV installatie met radiatoren heeft… dan heeft het géén enkele zin om over te stappen op een Estia warmtepomp. Wij kunnen én willen u alleen helpen als u vloerverwarming heeft of gaat installeren.

Dat lijkt onvriendelijk, maar de realiteit is dat de investering in een warmtepomp bij een oude CV installatie weggeooid geld is!

Estia Warmtepompen

Kwaliteit en Service

Bel meteen voor een gratis én vrijblijvende afspraak!

Estia Warmtepompen

De Dijk’s Groep

Sevenumseweg 8
5993NZ Maasbree

T 077 760 07 70

KvK Venlo nr.: 12027328
BTW nr.: 819548534B01

Rabobank rek.nr.: 131025260
Iban nr.: NL63RABO0131025260

Contact met Estia

Estia & Toshiba
Eric Dijk

Dijk’s is een bedrijf dat bekend staat om onderstaande specialistische activiteiten.

 • Radiateurenservice
 • Filter Overdruksystemen
 • Standverwarming
 • Airco voor gebouwen
 • Airco voor voertuigen
 • Warmtepompen
 • Tapwaterpompen
 • Ultrasone- en Hogedrukreingingstechniek

Estia-Toshiba-WarmtepompenDe termen ‘duurzaamheid’ en ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ staan bij Dijk’s in het middelpunt van de belangstelling.

Hierbij staat het belang van financieel rendement, eerbied voor ons milieu, de werknemers en de mensen in de omgeving centraal.

  Estia Warmtepompen is onderdeel van de Dijk's Groep in Maasbree.

  Dijk's is de officiële Toshiba & Estia dealer voor Noord- en Midden-Limburg.

  www.dijks.eu

  De website van de Dijk's Groep in Maasbree. Een overzicht van al onze specialistische activiteiten.

  www.TOSHIBA-AIRCO.NL

  De website van de Dijk's Groep in het teken van Toshiba Airconditioning.